keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Meillä kaikilla on oikeus elää turvallisessa ympäristössä

Jorma Könönen esitteli jauhesammuttimen käyttöönottoa kyläillassa.
Viime maanantaina (19.10.2015) järjestimme ensimmäisen kyläillan aiheena Sujuva arki – turvallinen arki? Illan vetäjänä toimi turvallisuuskoordinaattori Eeva Kröger MSL:sta ja pelastuslaitokselta palopäällikkö Jorma Könönen.
Kröger kertoo, että kylän turvallisuudelle tärkeää on yhteen tuleminen ja kokoontuminen.
– Jokainen vastaantuleva ihminen on tavallaan pysäkki kylän raitilla. Aina kun tavataan kylällä, voidaan vaihtaa kuulumisia tai ainakin moikata, hän toivoo.
– Turvallisuus ei ole sitä, että rakennetaan aitoja, vaan avataan ovia, Kröger lisää.

Kröger totesi turvallisuusillan aikana, että yhteiset kokoontumiset, kuten yhteislauluillat edistävät terveyttä ja sitä myöten myös turvallisuutta. Hän kehoittaakin kyläläisiä ja kylän eri yhdistyksiä tekemään yhteistyötä. Heinävaarastakin löytyy ainakin Martat, metsästysseura ja vanhainyhdistys. Mikä estää meitä yhdistyksiä puhaltamaan yhteen hiileen ja rakentamaan toimintaa yhdessä? Krögerin sanoissa itää kyllä viisauden siemen.

Poikkeusolot kylällä

Poikkeusoloista puhutaan esimerkiksi sähkökatkon, vesikriisin, onnettomuuden ja sairastumisten kohdalla. Kröger kertoo, että kylälle olisi mahdollista saada esimerkiksi kyläläisten oma pelastusryhmä. Ainakin Kesälahdella ja Kontiolahdella on toiminut pelastusryhmä, ja mitä ilmeisemmin hyvin tuloksin. (Lue v. 2013 Ylen verkkouutinen täältä )
Turvallisuus ei ole sitä ettei mitään tapahdu, vaan sitä kun jotain tapahtuu niin mitään ei tapahdu. – Veikka Gustafsson
Muita turvallisuuden keskeisiä asioita kylällämme on mm. asukkaiden tietous asuinpaikastaan. Pimeässä heijastava ja näkyvä osoitenumero talon tienpuoleisella kulmalla auttaa pelastusviranomaisia tarpeen vaatiessa löytämään nopeasti paikalle. Jorma Könönen toteaa, että Heinävaarassa asia on onneksi suhteellisen hyvin hallinnassa.

Ongelmapaikkoja ovat lähinnä kesänviettopaikat - harvoin paikkaa käyttävät lomalaiset eivät välttämättä itsekään hahmota sijaintia tai muista osoitetta. Mökin seinälle voisi sijoittaakin lapun, jossa on ylhäällä paikan osoite ja koordinaatit. (Tulostettavat karttakoordinaatit voit määritellä esimerkiksi täällä)

Kröger nostaa hätätilanteita varten myös puhelimissa käytettävän ICE -koodin ja kotivaran. ICE-lyhenne tarkoittaa sitä, että puhelimeen kannattaa nimetä tärkeä läheinen tai omainen ICE -etuliitteellä. Hätätilanteen sattuessa ulkopuolinen henkilö voi tällöin ilmoittaa helposti läheiselle tilanteesta. ICE-numeron lisääminen omaan puhelimeen ei vaadi kuin muutamaa näppäilyä: lähimmän omaisen numero tallennetaan nimellä ICE.
Lyhenteen voi myös lisätä lähiomaisen nimen eteen, esimerkiksi "ICE äiti". ICE-numeroita voi kännykkään tallentaa useampiakin, esimerkiksi "ICE1 äiti" ja "ICE2 Virtanen Pekka".
On tärkeää valita ICE-koodin henkilöiksi sellaisia ihmisiä, jotka osaavat kertoa soittajalle esimerkiksi lähimmäisensä mahdollisista sairauksista tai lääkityksestä.

Vaaranpaikat kylällä?

Eeva Kröger
Illan aikana pohdittiin kylän vaaranpaikkoja. Useat totesivat, että yksi vaaranpaikka on pimeät tienvarret. Heinävaarassa onneksi iso osa käyttää esimerkillisesti heijastinliivejä ja muita heijastimia, tosin poikkeuksiakin on. Nyt onkin otollinen aika viimeistään kaivella heijastimet esiin viime kevään naftaliineista ja laittaa esille ulos lähtiessään. Pohdimme, että voisimme jossain vaiheessa kenties järjestää jonkin heijastintuunauskurssinkin.

Keväällä tulemme järjestämään vielä toisen turvallisuusillan. Tällöin keskitymme alkusammutukseen ja ensiaputaitoihin. Kevään turvallisuusilta tulee olemaan siis hieman toiminnallisempi, jossa jokainen paikalla oleva pääsee käytännön oppiin. Ilmoittelemme ajankohdasta ensi vuoden puolella tarkemmin.

PS. Lauantaina 21.11. on Päivä paloasemalla -tapahtuma Kiihtelysvaarassa. Osallistu yksin tai perheen kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi