perjantai 15. heinäkuuta 2016

Revi siitä! -kampanja käyntiin

Viime syksynä kyläyhdistyksessä suunniteltiin jättibalsamin vähentämiseksi talkoita heinäkuun loppuu, mutta kesä ja kasvillisuus ovat edenneet tänä vuonna hyvää vauhtia, joten jättibalsamin hillitseminen kannattaa aloittaa jo nyt.

Jättibalsamin kukka on kaunis eikä siis ihme, että sitä on hankittu puutarhoihin kukoistamaan. Se on kuitenkin tehokas leviämään siementen välityksellä ja tekee peittomaisen kasvuston, jonka alla muut kasvit eivät menesty. Tässä kuvassa kasvustoa ennen kukkimista.


Kyläyhdistys haastaa nyt Heinävaaran asukkaat hillitsemään jättibalsamin leviämistä, kannattaa aloittaa omalta pihaltaan. Helpointa se on nyt, kun kasvi vasta aloittelee kukkimista. Kasvin saa helposti irti juurineen ja ennen kukintaa nyhdettynä se ei leviä edelleen.


Omalla pihalla olen joskus kokeillut niittämistä, mutta katkaistuna varresta voi kasvaa uusia haaroja. Haarojen päähän aikanaan ilmestyvät kukat, jotka taas onnistuvat levittämään kasvia siementen avulla entistä enemmän.

Jos kukinta on jo pitkällä, ei kannata enää mennä käsittelemään kasvustoa. Tällöin saa vain aikaiseksi siementen hyvän leviämisen. Jättibalsami nimittäin suorastaan ampuu siemenensä ympäristöön, kun kasvia liikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi